Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης

logo80

To Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ΕΚΑΒ είναι  δημόσιο ΙΕΚ που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας παρέχει  εκπαίδευση στην ειδικότητα «Διασώστης–Πλήρωμα Ασθενοφόρου». Στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ η προσφερόμενη κατάρτιση στον τομέα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στις επιστήμες και την τεχνολογία.

Η εκπαίδευση στους σπουδαστές παρέχεται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του ΕΚΑΒ από εκπαιδευτές οι οποίοι διαθέτουν υψηλή κατάρτιση στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική, μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και μεράκι για το αντικείμενο της εργασίας και της διδασκαλίας. Η άμεση επαφή με τους εργαζόμενους του χώρου και τα  μέσα με τα οποία παρέχεται η προνοσοκομειακή φροντίδα οδηγούν στην απόκτηση προσόντων και  δεξιοτήτων που θα  τους εντάξουν ευχερώς στην αγορά εργασίας.

Δομές παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα στις οποίες μπορούν να απασχοληθούν απόφοιτοι του ΙΕΚ ΕΚΑΒ είναι το ΕΚΑΒ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, Ιδιωτικές Κλινικές, Υπηρεσίες Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, κ.α. Οι σπουδές στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ εξοπλίζουν τους απόφοιτους με τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορούν να σταθούν με την αναγκαία γνώση και ευαισθησία  στον πάσχοντα συνάνθρωπό τους προσφέροντάς του με επαγγελματισμό τη μέγιστη  φροντίδα.

Σήμερα λειτουργούν ΙΕΚ του ΕΚΑΒ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

ΙΕΚ ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης
Μαβίλη 33, Πουρνάρι Πυλαίας, Τ.Κ. 55535
Τηλ.: 2310397155 & 2310397157 | e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΕΚ ΕΚΑΒ Αθήνας
Tέρμα Οδού Υγείας & Μεσογείων, Χολαργός, Τ.Κ. 11527
Τηλ.: 2132143139 & 2132143137 | e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στο Education Festival 2018 εκπαιδευτές του EKAB θα υλοποιούν επίδειξη τεχνικών στην παροχή πρώτων βοηθειών.


Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Εθελοντών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α.)

rsz ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΕΕΕΔΕΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ  

H Ελληνική Ένωση Έρευνας & Διάσωσης Εθελοντών Αττικής είναι ένα Εθελοντικό Διασωστικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα το Δήμο Πετρουπόλεως και μέλη απ’ όλη την Αττική.

Δραστηριοποιείται από το 2003. Είναι ενταγμένη στο μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με Αριθμό Μητρώου  53/2008. Εκπροσωπείται με τακτικό μέλος στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου Πετρουπόλεως.

Ο χώρος της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. βρίσκεται, δίπλα από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου, στην οδό Σιδηροδρόμων 1 Αθήνα.

Σκοπός της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. είναι η υποβοήθηση του κρατικού μηχανισμού σε έκτακτες καταστάσεις.

Εκτός αυτού, σε περιόδους ηρεμίας, αναλαμβάνει καλύψεις Α’ Βοηθειών αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα αναπτύσσει πολλές εκπαιδευτικές δράσεις επ’ ωφελείας των πολιτών (ενηλίκων & ανηλίκων).

Οι εκπαιδεύσεις τις οποίες αναλαμβάνει η Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. προς τρίτους είναι κυρίως τριών θεμάτων:

  • Πρώτες Βοήθειες,
  • Βασικές Αρχές Προστασίας από Φωτιά,
  • Βασικές Αρχές Προστασίας από Σεισμούς.
  • Διάσωση στο υγρό στοιχείο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης & Επιβίωσης

(Πλήρης εικόνα όλων των δράσεων είναι δημοσιοποιημένη στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Α. www.eeedea.gr)


Τα πάντα για το ποδήλατο

bikesaleacademylogobig

Το Bike Sale & Academy είναι ένα καινοτόμο κατάστημα ποδηλάτων, ανταλλακτικών και αξεσουάρ, που δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Παπανικολάου πρώην Πρωταθλητή Ελλάδος –    Βαλκανιονίκη στο άθλημα της ποδηλασίας και νυν Καθ.Φυσικής Αγωγής (MSc Sport Science Brunel University). Επίσης ο κ. Παπανικολάου είναι επιστημονικός συνεργάτης την Ευρωπαϊκης  Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (www.ecf.com).

Εξοπλισμένο με τις κορυφαίες εμπορικές μάρκες της αγοράς του ποδηλάτου και με το άριστα εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, αποτελεί μια καινοτομία και πρόκληση για τον χώρο. Στόχο έχει   να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες τόσο στο σέρβις ποδηλάτων όσο, στην προπονητική – εκμάθηση ποδηλάτου και τη διεξαγωγή αγώνων σε ό,τι αφορά το άθλημα της ποδηλασίας.


Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»

AgGeorgiosLogoOut

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ, Βουστάσιο Κοντογιάννη, τηλ. 2102400242, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) αναγνωρίσθηκε επίσημα το 2013 και από το 2015 έθεσε στους πρωταρχικούς του στόχους την επαγγελματική κατάρτιση και ενημέρωση των κτηνοτρόφων-μελών (ώστε να παράγουν τελικό προϊόν προς κατανάλωση), όσο και των αστών-καταναλωτών για τους τρόπους παραγωγής αυθεντικής τροφής. Το 2016 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποίησε 114 προδημοσιευμένες, δημόσιες εκδηλώσεις, με τις περισσότερες να είναι ενημέρωση για τυροκόμηση (και γιαούρτι, και κρέμες, και κίτρινα), με τον επιδεικτικό βραστήρα INOX ST. Το ίδιο και τα επόμενα χρόνια. Με τη συμμετοχή στo «Education Festival 2018», την «ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΤΑΣ, Οκτ 2018», την «Ημέρα ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, 15/10/2018» και το «16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας, Ζάππειο, 19-21/10/2018», εγκαινιάζει τη νέα περίοδο προσφοράς εκπαιδευτικών-ενημερωτικών δραστηριοτήτων για την παραγωγή της τροφής του καθενός, μόνος του. Πληροφορίες: Μάγδα Κοντογιάννη, 6906962549.


Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Δήμου Βύρωνα

vyronasvolunteer

Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Δήμου Βύρωνα ξεκίνησε το 1985 από μερικούς ευαισθητοποιημένους πολίτες με πενιχρά μέσα και με κέντρο μια σκηνή, έχοντας ως κίνητρο την αγάπη για το δάσος και την προφύλαξή του. Το 1986-1990 η Ομάδα άρχισε να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να μετέχει ενεργά στην κατάσβεση όλων των δασικών πυρκαγιών με μοναδικό τρόπο. Ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό, τη στελέχωση όλων των υδροφόρων οχημάτων από όλους τους όμορους δήμους με εθελοντές της, την άμεση συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, η οποία ήταν υπεύθυνη και για τα πρώτα σεμινάρια της ομάδας, και τέλος επιχειρούσε ενεργά στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Το 1991 η Ομάδα είχε αποκτήσει ήδη πολύ καλή φήμη σε όλη την Αττική και, έχοντας ως γνώμονα τη δυναμικότητα αλλά και τη μοναδικότητά της, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα συναποφάσισαν τη σύσταση πλέον του ΝΠΔΔ Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα. Τότε το πρώτο δ.σ. αποφάσισε τη διάσπαση της ομάδας σε δύο υπο-ομάδες, δηλαδή σε Δασοπροστασία και Ομάδα Άμεσης Επέμβασης. Λόγω των αυξημένων αναγκών αρκετά μέλη εκπαιδεύτηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα με σκοπό την αμεσότερη παρέμβαση στις δασικές πυρκαγιές. Έκτοτε το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα διαθέτει δύο ανεξάρτητους αλλά και άμεσα συνδεδεμένους και συγχρονισμένους τομείς.

Η Δασοπροστασία έχει ως κύριο αντικείμενο τη φύλαξη των δασών από πυρκαγιές, ρίψη μπάζων, την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και γενικότερα την πρόληψη και επιτήρηση του δασικού μας πλούτου. Αυτό επιτυγχάνεται με τους εθελοντές δασοπροστασίας, οι οποίοι μετά από ειδικά σεμινάρια στις πρώτες βοήθειες, στις δασικές πυρκαγιές και γενικότερα σε τομείς όπου χρειάζεται η παρουσία και η βοήθειά τους, είναι έτοιμοι να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες σε παρατηρητήρια με τηλεπικοινωνιακό υλικό και να προβούν στις ανάλογες κινήσεις όταν και όποτε χρειαστεί, προκειμένου να διαφυλαχθεί το περιβάλλον και ο άνθρωπος. Εθελοντές μπορούν να γίνουν άτομα από 16 ετών και άνω.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, λόγω της επιφόρτισής της με τομείς αυξημένης επικινδυνότητας, διαθέτει συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία. Απαρτίζεται από έναν επικεφαλής, τους ομαδάρχες και τα μέλη. Τα συμβάντα που μπορεί να διαχειριστεί είναι δασικές πυρκαγιές όλων των τύπων, αστικές πυρκαγιές (ως συνδρομή στην τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία), σεισμοί (έρευνα και διάσωση σε συνεργασία με την Π.Υ.), πλημμύρες (άντληση υδάτων από κτίρια), έρευνα-διάσωση (π.χ. χαμένα άτομα σε βουνό), τροχαία ατυχήματα (παροχή πρώτων βοηθειών, διάσωση εγκλωβισμένων, διευκόλυνση κυκλοφορίας), παροχή βοήθειας (κοπές δέντρων λόγω πτώσης από ανέμους, διάσωση ζώων κ.λπ.).

Για να επιτευχθούν όλες αυτές οι ενέργειες διάσωσης και πυρόσβεσης, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης απαρτίζεται από έμπειρα μέλη που όλο τον χρόνο και σε τακτά χρονικά διαστήματα επιμορφώνονται σε ειδικά σεμινάρια, τα οποία διενεργούνται από αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, από το ΕΚΑΒ και άλλους πιστοποιημένους φορείς, ή ακόμα και από τα ίδια της τα μέλη που έχουν ανάλογη πιστοποίηση στην ειδικότητά τους. Στην Ομάδα αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν αρμονικά εθελοντές δασοπυροσβέστες, πυροσβέστες, και παραϊατρικοί. Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι εμπειρότατα μέλη με αρκετά χρόνια προϋπηρεσία στη δασοπυρόσβεση και διάσωση, οι εθελοντές πυροσβέστες διαθέτουν προϋπηρεσία 2 έως 6 ετών στο Πυροσβεστικό Σώμα και σε διάφορους τοπικούς επαγγελματικούς σταθμούς, και τέλος οι παραϊατρικοί είναι πιστοποιημένοι με τη διεθνή 3ετή πιστοποίηση PHTLS (προ-νοσοκομειακής αντιμετώπισης τραύματος και διατήρησης της ζωής).

Για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, ο Δήμος Βύρωνα έχει φροντίσει να εφοδιάσει το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος με αυστηρών προδιαγραφών τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ιατρικό-διασωστικό εξοπλισμό, εξοπλισμό πυρόσβεσης, εξοπλισμό ένδυσης για ατομική προστασία, και με όλα τα απαραίτητα μέσα που εξασφαλίζουν την επιτυχημένη και απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου των εθελοντών.

Το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα σήμερα θεωρείται από τις πιο οργανωμένες και επαγγελματικώς καταρτισμένες εθελοντικές ομάδες στον τομέα της σε όλη την Ελλάδα.


Hellenic Drones

hellenicdroneslogo

Η ‘’Hellenic Drones’’ αποτελεί μια σύγχρονη ακαδημία μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Είναι η πρώτη αδειοδοτημένη σχολή από 11 Ιουλίου 2017, από την ΥΠΑ στην Αττική. Αριθμός Μητρώου Ε.Κ: EL-UAS-TC-2. Το ‘’Hellenic Drones’’ αποτελεί τον διακριτικό τίτλο της Ανωνύμου εταιρείας ‘’ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΓΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ’’, που λειτουργεί από το 2013, ως Consulting Company.
Τα drones δεν είναι μόνο φωτογραφικές μηχανές ούτε μόνο βιντεοκάμερες ούτε μόνο ψεκαστικά μηχανήματα είναι Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως τέτοια.
Σήμερα είναι ένα μικρό τετρακόπτερο που πραγματοποιεί αεροφωτογραφίσεις αύριο θα είναι ίσως, ένα μη επανδρωμένο ταξί που θα μεταφέρει ανθρώπινες ζωές. Επομένως θα πρέπει να υποδεχτούμε αυτή την νέα τεχνολογία με σεβασμό για να να μας σεβαστεί και αυτή. Να μην γίνουμε θύματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας αλλα να την χρησιμοποιήσουμε και να γίνει σύμμαχός μας.
Τι κάνει το έργο ενός Eκπαιδευτικού Kέντρου και της Σχολής μας τόσο σημαντικό;
Η αναγνώριση των κινδύνων στον αέρα και ο σεβασμός τους, καθιστούν την απόκτηση αεροπορικής παιδείας και την γνώση σωστού χειρισμού των drones απαραίτητη! Εκτός από το να τηρούμε τους κανονισμούς πρέπει να αποκτήσουμε αεροπορική κρίση και αντίληψη για τον αν πρέπει να πετάξουμε ακόμη κι αν ο νόμος μας το επιτρέπει.

  • Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε νόμιμη άδεια χειριστή drone, όχι μόνο για να μην παρανομήσουμε, αλλά γιατί ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια την δική μας και των άλλων.
  • Το αεροπορικό περιβάλλον είναι δυναμικό και διαρκώς μεταβάλλεται. Αυτή ακριβώς είναι η ιδιαιτερότητά του και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίζουμε σωστά, αποκτώντας αεροπορική κατάρτιση και παιδεία ούτως ώστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε.
  • Σκοπός του εκπαιδευτικού κέντρου είναι αφενός μεν, να μυήσει στον αεροπορικό χώρο τους ανθρώπους, που δεν προέρχονται από αυτόν, αφετέρου δε, να υπενθυμίσει στους ανθρώπους του χώρου να μην υποτιμούν τον χώρο των μη επανδρωμένων και να διατηρήσουν την αεροπορική παιδεία, που κατέχουν ήδη στην επανδρωμένη αεροπορία.
  • Υπεισέρχονται θέματα, δεοντολογίας, ηθικής χρήσης, προσωπικών δεδομένων, νομιμότητας και ασφάλειας που, η Hellenic Drones, τα αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα, ευαισθησία και δίνει αποτελεσματικές λύσεις (πχ. anti drone προστασία).

Για όλους τους παραπάνω λόγους θέση μας είναι ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να υποδεχτούμε αυτή τη νέα τεχνολογία, αποκτώντας την απαραίτητη αεροπορική παιδεία.

Όραμα μας, είναι η παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου χειριστών και εκπαιδευτών ΣμηΕΑ από υψηλά καταρτισμένους εκπαιδευτές ΣμηΕΑ, πάντα με γνώμονα τον επαγγελματισμό και την αεροπορική παιδεία.
Συγκεκριμένα, το προσωπικό της Hellenic Drones αποτελεί εγγύηση για την άρτια εκπαίδευση των υποψηφίων χειριστών drones, τόσο για την επιτυχία τους στις εξετάσεις της ΥΠΑ, όσο και σε απόκτησης της Αεροπορικής παιδείας.
Μερικά από τα προσόντα που διαθέτουν είναι :

  • Ακαδημαϊκή μόρφωση και επιστημονική κατάρτιση επιπέδου Bachcelor, Master και Phd.
  • Είναι απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων.
  • Εμπειρία σε Πολιτική και Πολεμική Αεροπορία σε επανδρωμένα και μη αεροσκάφη.
  • Εμπειρία ως instructor UAV στο εξωτερικό ( UK)
  • Βαθιά γνώση του αντικειμένου και μεταδοτικότητα των γνώσεων
  • Πειθαρχημένο χαρακτήρα που ξέρουν να φέρνουν σε πέρας τις αποστολές τους.

Στην Hellenic Drones, θέλουμε να προκαλούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, θέτοντας πάντα υψηλότερους στόχους. Θέλουμε να είμαστε η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο την τεχνολογική πρόοδο, την γνώση και την ασφάλεια. Θεωρούμε ακρογωνιαίο λίθο όλων αυτών, την απόκτηση Αεροπορικής Παιδείας και εκεί στοχεύουμε.

Μέσα σε αυτό το διάστημα που λειτουργεί η σχολή, μας εμπιστεύτηκαν για απόκτηση άδειας χειριστή drones πoλλοί επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων (πχ. εικονολήπτες, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, τοπογράφοι, ασφαλιστές, πραγματογνώμονες, μηχανικοί, μεσίτες, στελέχη ασφαλείας, κατασκευαστές, κλπ)

Τι είναι τα drones;
Η ονομασία drone, η λέξη «drone» προέρχεται από την Αγγλική γλώσσα. Έτσι ονομάζεται η αρσενική μέλισσα, ο «κηφήνας».
Λόγω του ότι η μόνη «εργασία» που εκτελούν οι κηφήνες είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας, από τον 16ο αιώνα η λέξη «drone» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει τον «τεμπέλη».
Στην σημερινή εποχή το μόνο που δεν είναι τα drones είναι τεμπέληδες, αλλά αποτελούν μη επανδρωμένα συστήματα τα οποία εκτελούν πολλές διεργασίες σε ποικίλους τομείς αυτοματοποιημένους και μη και ίσως μια παγίδα είναι, ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει τεμπέλης, αν επαναπαυθεί στην αυτοματοποίηση.

Εγγραφή στο newsletter